Bij affiliatemarketing kun je op meerdere manieren inkomsten hebben aan je website... lees meer

 

Hieronder volgen 65 handige SEO tips om optimaal (of in ieder geval hoger) te ranken binnen Google... lees meer

 

Het Google Adsense netwerk is hier heer en meester in; hoewel er door bepaalde beperkingen ook diverse andere interessante spelers op de markt zijn... lees meer

Hoe slim is Google nu eigenlijk bezig

Het item had ook de titel “Google zet affiliate marketing as we know it buitenspel” of “Google gaat voor totale wereld dominatie” kunnen hebben. Het hele internet staat vol berichten van mensen en bedrijven die zich zorgen maken om de acties van Google. De acties van de zoekmachinereus zijn niet meer op een hand te tellen; en dan hebben we het alleen maar om de ontwikkelingen van de afgelopen maanden. Toch lees je tussen de regels door dat het Google vooral om het bewaken van kwaliteit lijkt te gaan. Natuurlijk speelt ook de hoeveelheid omzet mee; omzet die stijgt wanneer Google meer van hun eigen diensten/producten binnen de “100% eerlijke resultaten” kan tonen. Veel affiliates die klagen vanwege hun drop in de resultaten (en qua aantallen bezoekers) lijken vooral affiliates met simpele affiliate sites te zijn. Dit is echter niet altijd het geval. Ook webmasters met stabiele en grote (kwaliteits-) websites zien veranderingen. Mijn grootste site heeft minder bezoekers getrokken dan vorig jaar rond dezelfde periode. Kan toeval zijn, maar misschien ook niet. Er zijn twee grote veranderingen gaande die invloed hebben op webmasters; 1) Google gooit “inferieure” websites uit Adwords en uit de zoekmachine resultaten en 2) Google verdringt met eigen producten en diensten de grote – tot nog toe “superieure” – websites uit de zoekmachine resultaten. De vraag is hoe slim dit eigenlijk is.

Adwords uitsluiting vanwege inferieure bestemmingspagina’s

Op het blog van Affiliate netwerk m4n las ik recent al een helder stuk over de acties van Google richting de eigen Adwords gebruikers: AdWords account geblokkeerd wegens bestemmingspagina?. Ook op het affiliate forum kon je hierover lezen: Google verklaart de oorlog aan overzichtspagina’s. Diverse domeinen van gebruikers – en in sommige gevallen hele accounts – zijn (uit)gesloten door Google vanwege het strikter naleven van het beleid inzake bestemmingspagina’s (ook wel landingspagina genaamd). Is de bestemmingspagina van ‘lage kwaliteit’ dan staat Google hierop geen Adwords campagnes meer toe.

In mijn Adwords account zijn ook enkele domeinen uitgesloten. Ik zocht net als velen met mij uit waarop dit gebaseerd was. Het gaat Google vooral om landingspagina’s met weinig unieke content, ladingspagina’s die vol met advertenties staan (lees = uitgaande affiliate links) en landingspagina’s op thin sites (sites die enkel uit 1 of enkele pagina’s bestaan). Mijn sites waren simpele maar informatieve websites over bepaalde vakantiebestemmingen. De sites bevatten enkele pagina’s met unieke content, en verder één pagina met het ‘reisaanbod’ voor dat land. Ik stel mij altijd voor dat bezoekers ook wel een soort overzicht met beschikbare reizen en reisaanbieders willen zien na het lezen van leuke toeristische informatie. Dit kan bij Google niet door de beugel want die ene pagina staat natuurlijk vol met uitgaande commerciële (hoewel voorzien van nofollow) affiliate links. Volgens Google absoluut geen toevoeging of aanvulling en een schande voor het wonderschone internet. Bam, niet meer adverteren via Adwords dus. Gelukkig voor mij zijn de contentpagina’s uniek genoeg om prima natuurlijke traffic te trekken. De vraag is echter of ook die pagina’s ‘bestraft’ worden vanwege die ‘foute’ pagina op hetzelfde domein. Anderen hebben minder geluk. Is het logisch dat deze pagina’s geen traffic meer in mogen kopen? Eigenlijk niet, want ook deze sites spelen een belangrijke rol in het genereren van sales voor bedrijven die als merchant actief zijn met affiliate marketing. Die bedrijven gaan nu omzet mislopen; omdat affiliates niet meer dat extra omzetkanaal vormen nu ze geen traffic meer krijgen op het domein. Aan de andere kant zou je ook kunnen stellen dat de bezoeker nu tenminste rechtstreeks bij het bedrijf uitkomt, in plaats van via de website van een tussenschakel.

Wat doen we eraan?

Als je Adwords account gesloten is of wanneer er op domeinniveau campagnes gesloten zijn dan kun je aan de hand van de richtlijnen nagaan wat je aan je bestemmingspagina kunt verbeteren. Als je denkt dat je bestemmingspagina weer voldoet aan de richtlijnen, dan kun je contact opnemen met Google om je site te laten ‘keuren‘. Dit kan wel even duren aangezien de controle handmatig plaatsvindt.

Google verdringt momenteel natuurlijke resultaten van diverse websites naar pagina 2

Naast de uitsluiting bij Adwords worden de affiliates met de “inferieure sites” ook op een andere manier door Google aangepakt. Normaal gesproken zullen affiliates met thin sites niet de focus leggen op natuurlijke traffic via zoekmachines. Er is alleen maar in Adwords geïnvesteerd en nu dit niet meer kan moet men toch ook actief aan de bak met het optimaliseren van de website om natuurlijke traffic te trekken. Doen ze het niet voor de natuurlijke traffic, dan doen ze het wel om hun Adwords campagnes opnieuw te laten keuren (dit is mogelijk). Google is echter ook hard bezig om sites die hoog scoren op commercieel interessante keywords uit de ranking te krijgen (al dan niet bewust). Dit doet men door steeds meer eigen producten en diensten binnen de eerste pagina (boven de vouw) van de zoekresultaten op te nemen. Er zijn al voorbeelden van een resultatenpagina die nog maar drie organische (natuurlijke) resultaten bevatten. De rest zijn ofwel Google ‘vernieuwingen’ zoals lijsten met Google Maps (Places) resultaten, youtube movies, afbeeldingen of ingekochte Adwords advertenties. Ook is Google druk bezig om grote sites over te nemen of zelf als concurrent op te treden. Zo werkt Google er hard aan om “eigen” reisaanbiedingen, medische producten, productreviews en financiële producten direct in de zoekresultaten te tonen. Zo zijn recent nog enkele grote reissites tot actie overgegaan vanwege de plannen van Google om ITA over te nemen: Reissites vormen front tegen overname Google. Hiermee zou Google nog meer macht krijgen binnen de wereldwijde reisbranche. Een van de reissites – het populaire Tripadvisor – geeft aan dat hun traffic in dit laatste kwartaal met 10% is gedaald vanwege enkele nieuwe aanpassingen van Google. Lees het Engelstalige artikel: Rivals Say Google Plays Favorites voor meer informatie.

Er wordt vaak beweerd dat je niet meedoet als je niet minimaal een derde positie op de eerste pagina van de resultaten (SERPS) scoort. De traffic op positie 4 is al niet meer noemenswaardig. Positie 1 op een interessant keyword levert soms meer dan 50% meer traffic op dan de 2e positie. Hoe ziet het er dan uit als straks alleen maar Google websites positie 1, 2 en 3 scoren? Google kan het zelfs dan nog verklaren als een normaal proces, want ze hebben daadwerkelijk de sites om hun andere sites naar positie 1 te stuwen.

Wat doen we eraan?

Er zijn diverse manieren denkbaar om je site nog meer te verankeren binnen de zoekmachine resultaten. Je kunt je site in ieder geval optimaliseren voor Bing en andere zoekmachines, zodat Google tenminste niet de enige bron is waar je natuurlijke traffic vandaan komt. Verder kun je de website of bestemmingspagina optimaliseren voor meer directe traffic en meer traffic van verwijzende sites. De eerste kun je realiseren door bijvoorbeeld een offline PR campage om je site bij je potentiële bezoekers onder de aandacht te brengen. Het internet staat vol met tips en trucs rond het aantrekken van meer directe traffic. Meer traffic van verwijzende sites is een leuke. Het werk dat je hiervoor moet doen is eigenlijk een van de belangrijkste onderdelen van het scoren binnen de zoekmachine resultaten van Google zelf; namelijk het creëren van waardevolle en relevante inkomende links naar je website. Deze links leveren echter ook traffic op naar je website; dit zijn bezoekers die je website buiten Google (en andere zoekmachines) weten te vinden.

Andere manieren om de positie 1 te bewaken is het starten van een gedegen sociaal profiel rond de website. Heb je een facebook account, maak dan een pagina (page) aan en koppel deze aan je website. Zorg voor activiteiten op de pagina. Hetzelfde geldt voor twitter. Als je actief kunt zijn met je website, dan is twitter een fantastische wijze om met je doelgroep in contact te treden. Google zal facebook en twitter activiteiten niet ontkennen als criteria bij gedegen SEO; recent nog werd aangegeven dat beide sociale sites een belangrijke(re) rol spelen bij het bepalen van de zoekmachine resultaten.

Omdat Google steeds meer macht naar zich toetrekt, bemoeid sinds kort de EU (waakhond) zich hier ook mee. De EU commissie onderzoekt momenteel of Google dit pad wel mag bewandelen. In het bijzonder wordt uitgezocht of Google de zoekmachine resultaten uit eigen belang manipuleert en of Google de eigen sites een voorkeursbehandeling geeft binnen de resultaten. Andere bedrijven worden ook flink hard aangepakt door de EU wanneer ze te machtig blijken, dit geldt ook in zekere mate voor Google (behalve dan dat de gebruikers van de dienst er wel zelf voor kiezen Google te gebruiken).

Hoe slim is Google nu eigenlijk bezig

Ik ben zelf van mening dat de stappen misschien niet al te slim zijn; ze zijn wel degelijk een logisch gevolg van de enorme dominantie die ze online hebben. Het is uiteindelijk zo dat mede door Google websites überhaupt een verdienmodel konden uitdenken. Het Affiliate marketing van nu is ook een resultaat van de manier waarop Google ooit deels ‘voor de kleintjes’ Adsense uitrolde. Gebruikers kunnen overstappen op andere zoekmachines, maar waarom zou men. Google werkt toch? Als ik mij verplaats in de schoenen van een gewone potentiële koper dan zou ik het volgens mij helemaal geen ramp vinden als Google mij direct al enkele aanbiedingen toont rond mijn zoekopdracht. Verder maakt het ook niet uit wie er uiteindelijk op de achtergrond wat aan verdient, daar is de potentiële koper helemaal niet mee bezig. Wij webmasters natuurlijk wel. En voor ons is het zure **** dat al onze inspanningen telkens meer onder druk komen te staan. Geen moment rust, dagelijks moeten we bij blijven (of vooruit denken). Ik maak mij zelf nog geen echte zorgen. Mijn websites bevatten allemaal jarenoude unieke content met solide posities. Als Google daaraan komt (wat maar zo op termijn mogelijk is, daar houd ik rekening mee) dan zou je bijna kunnen stellen dat de eindgebruiker blijkbaar ook niet meer zit te wachten op uitgebreide en unieke informatie op het internet.

Hoe heeft Google jouw resultaten de afgelopen periode beïnvloedt?

Gerelateerde berichten

Technorati StumbleUpon

7 reacties op Hoe slim is Google nu eigenlijk bezig

 1. Marjolein zegt op 13 december 2010 op 05:13

  Bedankt voor de link naar het M4N blog. Zelf zie ik de strubbelingen met AdWords sinds drie weken ongeveer terug komen, affiliates die te maken hebben met een penalty in de organische resultaten langer. Gelukkig zie ik Google redelijk coulant optreden wanneer er bezwaar wordt gemaakt, zo zijn er al enkele partijen terug in AdWords.

  Er zijn twee senerio’s denkbaar denk ik:
  1) Google wil gewoon echt de kwaliteit van de organische/betaalde zoekresultaten verbeteren -> goede zaak.
  2) Google is bezig met oneerlijke concurrentie en wil haar eigen sites pushen -> slechte zaak.
  Vooralsnog denk ik het eerste. Wanneer ze toch voor optie twee gaan zullen ze toch een stuk ongeloofwaardiger worden wat volgens mij al eens tot problemen heeft geleid toen Google Amazon en andere webshops uit de resultaten had gefilterd.

  Desondanks is het belangrijk om toegevoegde waarde te bieden en een variatie te hebben in je verkeersbronnen, zoals jij ook terecht al aangaf. De meeste affiliates zijn creatief genoeg om hier een oplossing voor te bedenken. Verder is het afwachten hoe dit zich verder gaat ontwikkelen.

 2. Ilya zegt op 15 december 2010 op 03:51

  Grappige invalshoek: Google heeft uiteindelijk altijd al ‘zelf’ via het algoritme bepaald hoe en welke resultaten getoond worden. Dit heeft Google groot en succesvol gemaakt. Google ‘bepaald’ nu feitelijk ook wat het beste voor de gebruikers is; maar nu door eigen sites te pushen. Als de vele miljoenen dagelijkse gebruikers hier iets op tegen hadden, zou Google wel een stapje terug doen. Die paar miljoen webmasters die op Bing overstappen vallen in het niets vergeleken het totaal aantal gebruikers van de zoekmachine.

  Google Shopping is ook een mooie aanvulling waar een hoop webmasters niet vrolijk van worden. Lees hier op Tweakers een bericht hierover. Lees ook de reacties die extra interessant zijn omdat Tweakers zelf een grote pricewatch heeft en omdat de gebruikers geen webmasters zijn maar ‘gewone’ gebruikers van het internet.

  Ik las overigens ook dat Microsoft recent is toegetreden tot FairSearch.org. Op zich prima, maar wel een beetje hypocriet. Microsoft is namelijk al een grote afnemer van de ITA software waar het allemaal om draait (overname van ITA door Google waarmee Google heer en meester wordt van de travel boekings data wereldwijd). Als Google ITA niet zou kopen, maar er een belang in zou nemen….of alleen als gebruiker van de softare zou optreden; zijn de rapen net zo goed gaar. Linksom, rechtsom…de SE’s willen gewoon zelf directe startpunt worden van de aanschaf van welk product dan ook.

  Misschien hadden mensen niet zo vaak ‘Expedia’ of ‘Tripadvisor’ in Google moeten invoeren om op de websites te geraken; het heeft Google aan het denken gezet :)

 3. Schoenen.nu - Jess Heemskerk zegt op 24 december 2010 op 01:15

  Het hele optimalisatietraject is uiterst tijdrovend en vergt veel geduld. Als je ziet dat wij op een paar keywords nog maar matig scoren terwijl, terwijl wij best wat effort in de SEO van onze website steken. Het is dus niet zo makkelijk als wat iedereen beweert. De site lijkt in orde; clean html, unieke content, generieke domeinaam http://www.schoenen.nu, aardig wat linkbuilding en linkexchange maar weinig resultaat! hoe kan dit, tips en advies zijn welkom?

  Groetjes,

  Jess

 4. Ilya zegt op 24 december 2010 op 01:19

  Wie doet jullie SEO en hoe lang al? Hoe oud is de site. SEO is ook vaak een kwestie van tijd en volhouden, resultaten zijn niet in enkele maanden bereikt. Ik heb sites die nu na tig maanden nog steeds maar mondjesmaat scoren (terwijl ik er van overtuigd ben dat ze op een nr1 positie met recht het meest bezocht zouden worden :)). Hier heb je in ieder geval alweer een backlinkje aangezien de replies dofollow zijn….hoewel de waarde natuurlijk minimaal en niet relevant is.

 5. Dirk zegt op 24 december 2010 op 05:27

  Bing en MSN zijn echt geen optie. Het bezoekersaantal dat ik met sommige websites van hun krijg is te verwaarlozen, ook al sta ik op de eerste plek.

 6. Ilya zegt op 24 december 2010 op 05:58

  Tja..dat kan nu wel zo zijn, maar nu hebben Bing/Yahoo samen in NL maar een paar procent van de searches, over een paar jaar ziet dat er misschien wel heel anders uit. In de VS is Bing ook aan het groeien (hoewel G het daar altijd al wat minder deed tov NL/Europa). Ik wil het niet uitsluiten. Al gaat het maar om 10% van mijn bezoekers; als je niet ranked in Bing dan loop je die in ieder geval mis…als het 10% omzet is heb je toch wel een mooie kans voor het oprapen…

 7. Optima Media zegt op 28 april 2015 op 03:47

  Duidelijk en praktisch artikel.

Laat een reactie achter

Sluiten x
eBook
Abonneer op onze nieuwsbrief en ontvang onze GRATIS GUIDE: SEO CHECKLIST 2013