Bij affiliatemarketing kun je op meerdere manieren inkomsten hebben aan je website... lees meer

 

Hieronder volgen 65 handige SEO tips om optimaal (of in ieder geval hoger) te ranken binnen Google... lees meer

 

Het Google Adsense netwerk is hier heer en meester in; hoewel er door bepaalde beperkingen ook diverse andere interessante spelers op de markt zijn... lees meer

Het belang van een mailinglijst

De conclusie van dit artikel is dat iedereen direct zou moeten starten met het bouwen van een mailinglijst. Iedereen met een eigen website en met bezoekers kan deze bezoekers al proberen aan te zetten om op de nieuwsbrief te abonneren. Start nu al met het ‘sparen‘ van mail adressen en de daadwerkelijke nieuwsbrief komt later wel!

Waarom een nieuwsbrief en waarom een mailinglijst

Een mailinglijst heeft meerdere doelen. Allereerst is het een goede manier om met je doelgroep te communiceren. Het is vaak niet zo dat mensen automatisch terugkeren naar je website. Vooral verkeer via zoekmachines komt regelmatig eenmalig terecht op je website alvorens weer door te klikken naar andere sites of keert weer terug naar de zoekmachine om verder te zoeken. Het liefst heb je een hoeveelheid trouwe bezoekers dat altijd terugkeert om je website te bekijken in de hoop dat ze er wat nieuws kunnen lezen. Bij veel weblogs heb je een handige RSS feed waarop je bezoekers zich kunnen abonneren. Bij elk nieuw bericht ziet de bezoeker hiervan een melding in zijn RSS lezer (RSS Reader) en zo kan de bezoeker makkelijk van alle websites die hij/zij in de gaten houdt beoordelen of hij/zij jouw nieuwe bericht wil lezen (op je website of binnen de reader). Een mailinglijst geeft je de ruimte om je bezoekers gericht te benaderen. Dit kan een update zijn maar dit kan ook een (affiliate) aanbieding bevatten. Een ander doel is dus het verdienen aan je abonnees door het versturen van gerichte aanbiedingen. Jouw bezoekers verwachten met hun aanmelding op de mailinglijst wel dat ze hier daadwerkelijk ‘nieuws of nieuwtjes’ van je krijgen.

Site nog niet populair, toch al mailinglijst opbouwen?

“Mijn site is alles behalve populair; heeft het al nut om te starten met een mailinglijst?”. Het antwoord is natuurlijk JA. Elk mailadres dat je ‘binnenhaalt’ is er al weer een en waarom moet je website populair zijn voordat je start met het verzamelen van mailadressen? We hebben het nu namelijk alleen nog maar over het verzamelen van mailadressen, niet over het daadwerkelijk versturen van nieuwsbrieven of aanbiedingen via e-mail. Als je een website laat ontwerpen, zorg dan direct voor een functie waarbij mensen hun mailadres kunnen achterlaten. In de eerste instantie hoeft dit niet een fancy oplossing te zijn, een simpel mailscript dat een mailadres opslaat of naar je eigen mailadres mailt is al voldoende. Verwacht je op termijn een enorme lijst (500+ in de eerste maand), dan kun je beter direct een professionele oplossing inzetten (zie verderop). WordPress gebruikers kunnen makkelijk de plugin Opt in Mailing list WP installeren. Een andere goede plugin voor het verzamelen van mailadressen met WordPress is WP Email Capture.

Verschil tussen enkele opt-in en dubbele opt-in

“Ik lees regelmatig over het belang van een opt-in mailinglijst, wat is het nut hiervan?”. Opt-in geeft simpel gezegd de mate van kwaliteit van een mailinglijst weer. Een mailinglijst met enkele opt-in is een vergaarbak van e-mail adressen. De adressen zijn in dat geval van bezoekers die mogelijk totaal geen band hebben met je website maar zich wel hebben aangemeld op je nieuwsbrief. Een mailinglijst met enkele opt-in is een mailinglijst waarbij geen bijkomende bevestiging vereist is. Een mailinglijst op basis van dubbele opt-in kan erg waardevol zijn. Bezoekers dienen bij dubbele opt-in hun aanmelding te bevestigen voordat ze daadwerkelijk aan de lijst worden toegevoegd. Het proces bij dubbele opt-in ziet er als volgt uit:

1) Bezoeker van de website meldt zich aan voor de nieuwsbrief.
2) Er wordt automatisch een e-mail naar deze bezoeker gestuurd ter bevestiging van deze aanmelding.
3) Deze e-mail bevat een verificatielink die de bezoeker moet aanklikken om de aanmelding te autoriseren en om de aanmelding succesvol af te ronden.

Voordelen uiten zich in meer betrokken lezers dat weer kan leiden tot betere conversie van de nieuwsbrief. Aanbiedingen (Affiliate Marketing) die je verstuurd resulteren doorgaans tot meer omzet. De lijst bevat geen onzin aanmeldingen. Een mogelijk nadeel van dubbele opt-in is dat er ook altijd mensen zijn die wel de moeite nemen om ‘even snel’ aan te melden, maar later niet meer de moeite nemen om de verificatie door te lopen.

Opt-out

Opt-out betekent het afmelden van een nieuwsbrief. Wil je abonnees meer vertrouwen geven dan neem je altijd een duidelijke opt-out in je nieuwsbrief op. Het moet namelijk altijd mogelijk zijn om je af te melden. Maak dit niet te moeilijk, hoewel de eerste regel van je nieuwsbrief ook niet over een eventuele afmelding hoeft te gaan. Het niet vermelden van een opt-out betekent dat je bezoekers geïrriteerd zullen raken omdat ze niet ‘van je af kunnen komen’. Dit wil je vermijden want je kunt hiermee meer kwijtraken dan een enkele bezoeker (via vooral sociale media ligt je website zo onder vuur). Een van mijn nieuwsbrieven heeft een zeer duidelijke knop ‘AFMELDEN’ in het menu: link. In mijn nieuwsbrieven zelf heb ik bovenin een afmeldlink, ik wil namelijk op geen enkele manier dat mijn abonnees zich verplicht voelen tot het abonnement op mijn nieuwsbrief (en zeker niet dat ze de ‘spamknop’ gebruiken vanwege het ontbreken van een laagdrempelige afmeldlink). Lees meer over de beste positie van deze afmeldlink in het recente artikel van Michael Linthorst op Marketingfacts.

Wanneer starten met versturen?

In de eerste instantie heeft het nog geen nut om aan een kleine hoeveelheid abonnees een nieuwsbrief te versturen, tenminste als het doel is om aan het versturen van nieuwsbrieven te verdienen. Het spreekt voor zich dat wanneer je de abonnees wel wat te melden hebt, je prima vanaf dag 1 nieuwsbrieven kunt versturen. Kies je echter voor een betaalde oplossing, dan wegen de kosten mogelijk niet op tegen de opbrengsten (met enkele leden zullen die niet hoog zijn). Ik verstuur zelf pas nieuwsbrieven vanaf 500 aanmeldingen. Ik stuur in de eerste instantie – de eerste maanden – geen nieuwsbrieven met advertenties van bedrijven. Mijn abonnees hebben zich niet aangemeld om direct doodgegooid te worden met reclame. Vanaf 500 aanmeldingen heeft ook nut om goed stil te staat bij de methode die je inzet om de mails te versturen. Professionele opties werken zeer goed, maar kosten ook wat (en haal je die kosten er al uit, of ben je bereid vooraf te investeren?). Goedkope en gratis oplossingen zijn er ook maar die hebben ook beperkingen. Vooral wanneer een lijst groeit en groeit, kan het nog wel eens zijn dat de simpele oplossing niet meer geschikt blijkt. Bij een eigen bedrijf zou ik bij een 500+ lijst direct starten met een professionele oplossing. Bij een weblog of hobby website zou ik eerst starten met een eigen oplossing (in de vorm van een goedkoper php script).

Tip: Voor nieuwsbrief scripts kun je het beste bij de volgende websites terecht: SiteDeals.nl, TBForum.nl, DNForum.com en SitePoint Forums (laatste twee beiden internationale forums). Bekijk de aanbod rubriek op de forums of vraag zelf om een script.

Nieuwsbrief oplossingen: goedkoop of zelfs gratis

“Welke producten en andere oplossingen zijn er om nieuwsbrieven te versturen?”. Er zijn zoals ik al eerder schreef diverse oplossingen beschikbaar om nieuwsbrieven mee te versturen. Op het internet vind je vele honderden scripts die je zelf kunt installeren (of laten installeren) waarmee je makkelijk mailings en nieuwsbrieven kunt versturen. Ik werk momenteel op enkele websites met zo’n maatwerk script en het heeft voor- en nadelen. Het grote voordeel is dat het mij niks kost om een nieuwsbrief te versturen. Mijn nieuwsbrieven leveren namelijk niet zo heel veel op (in het geval van de sites waarbij ik een eigen script inzet); en dus haal ik de kosten van een professionele oplossing er niet snel uit. Het script gaat goed om met het verzamelen van mailadressen en het versturen gaat ook prima (laagdrempelig). Het grote nadeel zit hem in de ontvangst van de nieuwsbrieven. Door de enorme hoeveelheden spam die dagelijks verstuurd wordt is het niet altijd zeker of mijn – goedbedoelde – nieuwsbrief niet ook in de spambox terechtkomt. Ik heb hier weinig in te brengen en ben afhankelijk van de eigen mailclients en ook deels van mijn eigen ISP (en de mailserver waar vandaan mijn nieuwsbrieven verstuurd worden). Professionele oplossingen hebben als grote voordeel dat ze geavanceerde methodes inzetten waarbij nieuwsbrieven zo goed als altijd (99,99999%) aankomen.

Een voorbeeld van een standaard php script kun je hier in werking zien: link.

Nieuwsbrief oplossingen: professioneel

De twee grote ‘jongens’ op het gebied van professionele mailinglijsten zijn onbetwist Aweber en MailChimp. Beide pakketten werken perfect en hebben nauwelijks grote nadelen. Het enige waarmee je rekening moet houden zijn de (terugkerende) kosten.

Aweber is een oudgediende mailinglijst provider. Ze spelen al jaren mee en hebben een enorm groot klantenbestand. Aweber werkt prettig en biedt ook veel extra’s aan buiten het bouwen van de lijst en versturen van de e-mails. Aweber heeft handige aanmeldscripts (mooie designs) die je op je website kunt plaatsen. Verder bieden ze diverse html nieuwsbrief templates die je direct kan gebruiken (of kunt aanpassen naar je eigen wensen). Ze helpen met analytics en hebben diverse andere tools beschikbaar. Aweber werkt met een basisplan (maximaal 500 nieuwsbrief abonnees) voor $19 per maand. Tot 2.500 mailinglijst leden betaal je $10 extra (via losse factuur). Tot 10.000 abonnees betaal je $50 extra. Dit is dus naast de standaard abonnementskosten van de eerder genoemde $19 per maand. Bekijk hier de tarieven op de website van Aweber.

MailChimp is voor starters een net iets goedkopere oplossing dan Aweber. Je kunt namelijk ‘mailtegoed’ vooraf inkopen waardoor je niet vast zit aan maandelijks terugkerende kosten. Het uiteindelijke versturen is hiermee wel wat duurder. Een voorbeeld: 1.000 credits koop je voor $30 en kost hiermee 3 cent per e-mail. Vanaf 25.000 credits betaal je nog ‘maar’ 1 cent per e-mail. MailChimp heeft ook maandabonnementen waarbij je automatisch naar een hoger abonnement gaat wanneer je meer e-mails verstuurd dan de limiet van het huidige abonnement. Zo betaal je tot 1.000 leden $15 per maand en tot 5.000 leden $50 per maand. Het voordeel is dat je dus alleen voor het aantal leden betaald en maandelijks zoveel mailings kunt versturen als je wil (maar vermijdt onnodig spammen van je leden). Op de website van MailChimp kun je alle tarieven bekijken.

Welke van de twee moet je nu nemen wanneer je een professionele oplossing zoekt? De grote websites werken bijna altijd of samen met Aweber of met MailChimp. Ik heb ervaring met beide oplossingen; het is maar net waarmee je start. Beide bedrijven bieden een top service. De tariefstructuur wijkt wat van elkaar af, maar hebben beiden hun voor- en nadelen. De diensten zelf zijn zeer goed; beide bedrijven hebben zeer uitgebreide methodes ontwikkeld om de ‘deliverability’ tegen de 100% te krijgen (de hoeveelheid e-mails die ze uiteindelijk kunnen afleveren zonder gezeur rond spam etc). Verder hebben beide bedrijven uitgebreide hulpbestanden (tutorials en video’s) en bieden ze beiden diverse tools waarmee je diverse zaken kunt bijhouden en verbeteren.

Verdienen aan een nieuwsbrief?

Verdienen aan een forse mailinglijst is niet zo heel moeilijk. De vraag is wel hoe makkelijk je jouw ledenbestand kan inzetten voor commerciële doeleinden. Je zult op termijn leden verliezen als je teveel de nadruk legt op het verdienen met de nieuwsbrief. Als het je hier echter om te doen is – dat vaak het geval is – dan is het een risico dat er nu eenmaal bij hoort. Verdienen aan een mailinglijst kan redelijk makkelijk via Affiliate Marketing. Je zoekt een bedrijf bij een netwerk als TradeTracker of M4N (heb ik erg goede ervaringen mee) met producten die overeenkomen met je eigen website of met de insteek van je nieuwsbrief. Vervolgens ga je na of je deze producten direct in je nieuwsbrief kunt promoten of dat je dit via je website moet doen (dus linkje vanaf de nieuwsbrief naar je website – een specifieke landingspagina – en vervolgens naar het product via de affiliate link). Affiliate Marketing werkt natuurlijk super; elke verkoop die plaatsvindt betekent dat er een percentage of vaste vergoeding van het verkoopbedrag naar jouw rekening wordt overgemaakt. Er geldt verder dat naarmate de relevante van het product in relatie tot de motivatie van aanmelding op je nieuwsbrief hoger is; de kans op verdiensten groter wordt.

Een andere mogelijkheid die je hebt zijn onderhandse regelingen met bedrijven. Dit behoeft wel wat onderhandel vaardigheden, maar levert in de praktijk vaak wel het meeste op. Je onderhandelt namelijk vaak over een vaste prijs (per nieuwsbrief); dit in tegenstelling tot Affiliate Marketing waarbij je pas betaald wordt wanneer de prestatie heeft plaatsgevonden (ook wel performance based genoemd). Het is aantrekkelijk om een onderhandse regeling aan te gaan omdat je zo elke maand (of vaker of minder vaak) een leuke, vaste financiële vergoeding overhoudt aan het versturen van je nieuwsbrief. Een mailinglijst met duizenden abonnees en een commercieel interessant onderwerp kan makkelijk enkele honderden euro’s per mailing opleveren. Nu begrijp je meteen waarom alle ‘grote jongens’ op het internet vaak zo duidelijk de nadruk leggen op het krijgen van nieuwe abonnees (en waarom je dus altijd grote aanmeldknoppen en andere visuele uitingen ziet m.b.t. de nieuwsbrief aanmelding).

Tip: Naast het ‘verkopen’ van je mailinglijst aan bedrijven, kun je ook terecht op diverse webmaster forums waar website eigenaren hun website via jouw nieuwsbrief willen promoten. Voorbeelden van deze forums zijn SiteDeals.nl en TBForum.nl. Voorbeelden van bekende internationale forums zijn DNForum.com en SitePoint Forums.

En verder?

Als je straks een uitgebreide mailinglijst hebt met duizenden abonnees; dan wordt het tijd om je meer te verdiepen in de prestaties van een individuele e-mail die je naar je bezoeker verstuurt. Je kunt dan starten met het testen van verschillende formats en verschillende uitingen binnen de e-mails. Verder kunt je statistieken analyseren om zodoende meer te weten te komen over de abonnees zodat je er vervolgens weer beter op in kunt spelen. Je kunt je mailinglijst ‘uitlenen’ aan andere bedrijven (natuurlijk tegen betaling) en een partnership aangaan met bedrijven die gerelateerd zijn aan jouw website of bedrijf. Er zijn veel mogelijkheden met een mooie grote – dubbele opt-in – mailinglijst.

Naast dit alles moeten we natuurlijk ook niet vergeten dat je met dezelfde mailinglijst ook gewoon je doelgroep op een makkelijke – en vaak creatieve – manier actief kunt benaderen en hiermee de algemene populariteit van je website kan vergroten. Niet altijd hoeft het genereren van inkomsten centraal te staan :) !

Wat leuke artikelen/cases: EasyToBook, Checklist mailing en Nog een checklist….

Gerelateerde berichten

Technorati StumbleUpon

1 Pingbacks & Trackbacks op Het belang van een mailinglijst

  1. […] This post was mentioned on Twitter by wegopro. wegopro said: RT @Wegopro Het belang van een mailinglijst http://bit.ly/c3WecH […]

Laat een reactie achter

Sluiten x
eBook
Abonneer op onze nieuwsbrief en ontvang onze GRATIS GUIDE: SEO CHECKLIST 2013