Bij affiliatemarketing kun je op meerdere manieren inkomsten hebben aan je website... lees meer

 

Hieronder volgen 65 handige SEO tips om optimaal (of in ieder geval hoger) te ranken binnen Google... lees meer

 

Het Google Adsense netwerk is hier heer en meester in; hoewel er door bepaalde beperkingen ook diverse andere interessante spelers op de markt zijn... lees meer

Cloud hosting nog in kinderschoenen?

Recent schreef ik over mijn zoektocht naar een nieuwe host. De randvoorwaarden waren:

1) Stabiel met goede uptime
2) Snel
3) Schaalbaar
4) Locatie in de V.S.
5) Goede en betrouwbare partij
6) Betaalbaar en niet te goedkoop

Ik heb een nieuw te lanceren website, dus in het begin ging het mij niet zozeer om de brute power. Ik heb hier in Nederland een dedicated server, maar omdat de nieuw te lanceren website nog geen eigen inkomsten trekt, zag ik het niet zitten om daarmee ook direct op een dedicated server te starten (verderop lees je waarom ik hier nu een beetje spijt van heb). Dedicated is duur maar betrouwbaar. Wel heb je er zelf flink wat werk aan, tenzij je het uitbesteedt en in dat geval betaal je weer kosten om het geheel te laten managen.

Ik kwam terecht bij de Cloud; een moderne wijze van het hosten van websites. Bezoekers benaderen een website via de dichtstbijzijnde ‘Cloud’ en dit betekent dat de website fantastisch snel laadt. Google nam dit (sitespeed) een tijd terug op binnen de randvoorwaarden rond technische (onsite) SEO; de snelheid van de ervaring is een rankingfactor geworden.

Het hosten van een website binnen een Cloud heb je grofweg in twee varianten; Cloud Server en Cloud Hosting. De server variant kun je vergelijken met de dedicated server, self-managed en voor starters flink aan de prijs. Cloud Hosting daarentegen biedt een tussenweg; kleinere websites hebben het voordeel van de Cloud, maar de kosten van reguliere shared hosting. Shared hosting heeft meestal het nadeel dat je de capaciteit deelt met anderen. Dit kan de uptime van websites op die shared server benadelen omdat een zeer populaire website alle beschikbare capaciteit opslokt.

Omdat mijn nieuwe site toch nog nauwelijks traffic trekt besloot ik na het lezen van een artikel op Yoast.com over WordPress Hosting met VPS.net Cloud Hosting te starten. VPS.net is een oudgediende, maar wel een partij met een goede staat van dienst, althans, al mijn onderzoek vooraf deed mij dit geloven. De waarheid ligt hier echter ver vandaan. Waarom koos ik voor VPS.net:

1) Aanbevolen door een autoriteit (Yoast.com)
2) Diverse positieve reviews (allemaal affiliates dus wellicht niet objectief?)
3) Eerste contact met VPS.net (sales) verliep zeer voorspoedig.
4) Fijne en betrouwbaar ogende website.
5) Bij elke dienst makkelijk schaalbaar (een van mijn belangrijke randvoorwaarden).

Ik heb hierbij eigenlijk geen moment stilgestaan bij mijn randvoorwaarde nummer 1; een stabiele dienst met weinig onderbrekingen en andere mankementen. Dit schreef ik al als reactie op mijn eerdere bericht:

Over de gehele maand augustus was de server 54x offline, variërend van enkele minuten tot maximaal 24 minuten. In totaal 3 uur en 54 minuten offline in die ene maand op die nieuwe server. Onacceptabel.

De standaard reactie van VPS.net is altijd geweest dat een SAN offline was of kapot was. Ik gebruik Pingdom om op de hoogte te blijven van de uptime status, want VPS.net laat hun klanten dit niet weten.

Yoast.com publiceerde een week terug het artikel “Cloud Hosting, Cloud Servers, what’s the difference?” waarbij Terry Myers geïnterviewd werd. In tegenstelling tot (waarschijnlijk) het beoogde doel van het interview reageerden er in een korte tijd diverse klanten van VPS.net; allemaal met hun eigen afschuwelijke ervaringen. Ook ik heb mijn eerste indrukken daar achter gelaten. Als gevolg greep Yoast dit aan om de nieuwe MD van VPS.net, Rus Foster, eens flink aan de tand te voelen (VPS.net issues: what’s up and what will they do about it?). Ook dit bericht had weer binnen afzienbare tijd ruim 30 reacties van ontevreden klanten. Op de VPS.net twitter stream kwam ik vervolgens een waslijst met opzeggende klanten tegen, variërend van gebruikers met kleine sites tot een paar grote jongens (o.a. Mark Robertson van ReelSEO die er zelfs een bericht over schreef op de site).

Mijn site is nu volledig geïnstalleerd maar nog niet gelanceerd. Ik kan dus nog besluiten bij VPS.net te vertrekken. Wanneer ik er nog geen klant was, was ik niet met VPS.net in zee gegaan; zeker niet na het lezen van de informatie op twitter. Ik ben nu al wel klant. Ik merk een kleine verbetering, maar het is eigenlijk te gek dat ik al blij ben als de site 1 dag zonder downtime online is gebleven. Mijn dedicated NL server is in de laatste 2 maanden geen enkele keer offline geweest. VPS.net Cloud Hosting Atlanta server is ruim 200x offline geweest. Al met een al een slechte zaak. De verbeteringen die Rus Foster in het interview op Yoast.com aandraagt moeten binnen 1 maand tot de oplossing van de problemen leiden. Niet alleen ik maar vele duizenden andere klanten zeggen waarschijnlijk anders hun dienst daar op.

Heeft iemand nog aanbevelingen (max $50 per maand)?

Gerelateerde berichten

Technorati StumbleUpon

1 reacties op Cloud hosting nog in kinderschoenen?

  1. Ilya zegt op 15 September 2011 op 08:22

    VPS.net heeft dus even zwaar onder vuur gelegen (en ligt nu deels nog flink onder vuur). Problemen zijn echter wel enorm afgenomen. De afgelopen 4 dagen is de Cloud 1x offline geweest voor 9 minuten. Dit is te overzien (kan maar zo om onderhoud gaan). Ik raak voorzichtig weer wat positiever, want de sneheid is werkelijk fantastisch (zelfs benaderen vanuit Maleisie gaat als een raket!). Het duurt nog even eer ik VPS.net zelf weer zonder schroom durf aan te raden (hoewel ik al wel wat aff. linkjes hier en daar heb gebruikt :)).

    Hopelijk kan ik over een maand melden dat alle problemen van VPS.net tot het verleden behoren. Zo niet….dan lees je mijn updates hier…

1 Pingbacks & Trackbacks op Cloud hosting nog in kinderschoenen?

  1. To VPS or Not to VPS? — Happy Hotelier zegt op 17 oktober 2011 op 01:46

    […] Wegopro In Dutch […]

Laat een reactie achter

Sluiten x
eBook
Abonneer op onze nieuwsbrief en ontvang onze GRATIS GUIDE: SEO CHECKLIST 2013